Een blog over de Creality Ender 3 3D printer, is daar niet genoeg over geschreven? Is die niet al achterhaald? Ja, over deze 3D printer is al heel veel geschreven, maar niet in het Nederlands. Ondanks dat de Ender 3 een ontwerp van 2018 is wordt er nog steeds aan ontwikkeld. Hierdoor is het nog steeds een van de beste 3D printers op de markt in dit prijssegment. Daarom is deze printer bijna 2 jaar na de lancering nog steeds een blog waard!

Wat is de Ender 3

De Ender 3 is een 3D printer van de Chinese firma Creality. Het is niet hun eerste 3D printer. Andere populaire modellen van hen zijn de CR-10, CR-10S, Ender 3 pro en de Ender 5. De Ender 3 was en is nog steeds een erg populaire 3D printer door zijn lage prijs |en goede prestaties. Omdat de Ender 3 zoveel gebruikt wordt, is er een grote community van mensen die elkaar helpen en zijn er ook erg veel aanpassingen of verbeteringen gemaakt voor deze 3D printer.

Creality

Creality is een opmerkelijke, Chinese fabrikant van 3D printers. Creality onderscheidt zich van andere Chinese fabrikanten door niet te copieren, maar echt zelf te ontwerpen. De Ender 3 lijkt wel op de veel nagemaakte Prusa i3 3D printers, maar is daar echt geen kopie van. Een ander punt waarmee Creality zich onderscheidt van andere Chinese fabrikanten is dat Creality printers open source zijn. Alles staat online en is toegankelijk voor het publiek.

Pluspunten/sterke punten


De Ender 3 is een erg goede eerste 3D printer voor mensen die hiermee willen beginnen. Hij is al verkrijgbaar voor minder dan € 200,-. Er zijn erg duidelijke instructies te vinden hoe hem op te bouwen en door de grote community is er altijd wel iemand met een oplossing als je toch tegen een probleem aan loopt.

Ondanks dat het zo'n goedkope 3D printer is, is de Ender 3 kwalitatief wel erg goed. Een stevige, nette constructie en, mits goed gebouwd, erg betrouwbaar. Ook is er door de fabrikant en de grote community veel gedaan om de 3D printer beter te maken en te voorzien van moderne snufjes. Het officiële Silent control board en een bed leveling sensor zijn daar enkele voorbeelden van. Vanuit de community zijn ook erg veel 3D printbare upgrades gekomen zoals koelers, extruders, enclosures, maar ook andere bedrijven ontwikkelden elektronica, extruders, etc. die goed werken met de Ender 3.

Minpunten/zwaktes

De Ender 3 heeft uiteraard ook een aantal minpunten en de eersten die genoemd moeten worden zijn ook ernstige. De thermal runaway protection (de beveiliging die het verwarmingselement uitschakelt als hij een fout detecteert) is uitgeschakeld. Dit is een beveiliging die kan voorkomen dat de printer vlam vat of z'n omgeving in de brand steekt en is echt een essentiële beveiliging die bij elke 3D printer hoort te werken.

Het tweede minpunt is dat de Ender 3 XT60 connectoren heeft en dat daar in het verleden problemen mee zijn geweest. Er was een serie connectoren die niet op de juiste wijze waren bevestigd door de toeleverancier. Hierdoor konden deze heet worden en vlam vatten.

Het laatste minpunt van de Ender 3 3D printer is dat de elektronica absolute budget elektronica is. Hieraan is echt te merken dat dit een budget printer is. De elektronica kan wat hij echt moet, maar niets extra.

Conclusie

De Ender 3 is, ook 2 jaar na de introductie, nog steeds een geweldige 3D printer voor zijn prijs. Hij heeft een goede printkwaliteit en is zeker geschikt als eerste 3D printer. De minpunten van deze 3D printer zijn, redelijk eenvoudig) op te lossen.

Creality, maar ook andere fabrikanten hebben elektronica voor de Ender 3 met thermal runaway en meer geheugen of een snellere processor die je zo over kunt zetten.


De xt60 connectoren zitten tegenwoordig weer goed gemonteerd, maar in geval van twijfel kunnen deze eenvoudig worden vervangen, of helemaal weggelaten worden, door een vaste verbinding te maken van de voeding naar de elektronica


Door de grote, actieve community en doordat Creality zelf nog steeds doorontwikkeld aan de Ender 3 is dit ook een printer die mee kan groeien. Dit maakt de Ender 3 een goed betaalbare 3D printer die standaard al goed print. Er is genoeg ondersteuning te vinden in forums en YouTube video's als je tegen problemen aan loopt of hem wilt upgraden. Een absolute aanrader wat ons betreft!