De 3D printer is ontvangen en ik moet toegeven dat het een prettige verrassing was. Vergeleken met de V1.0 die Two Trees aanbiedt, is dit een verbeterde machine.

The Good

De Z-assen worden door 2 onafhankelijk van elkaar draaiende stappenmotoren aangedreven. Deze worden dan ook door twee drivers (A4988) aangestuurd. Niet de stilste of de beste, maar dit maakt Z-tilt adjustment met G34 mogelijk.

Wat ook een erg aangename verrassing was, is dat de bekabeling in de basis van de 3D printer netjes is verzorgd. Stroomdraden hebben ferrules of klemmen op de einden en de draden die naar de bovenkant gaan, zitten netjes weggewerkt in kabelgoten.


Voor de aanschaf van deze printer heb ik alle reviews gelezen en bekeken die er waren van deze 3D printer. Dat waren er niet veel, maar die van Aurora Lung (Aurora tech channel) waren uitvoerig en vrij recent.

Aurora vervangt in haar YouTube video’s de firmware van de Sapphire Plus 3D printer door de Marlin firmware. Zij doet dit omdat de standaard firmware die op de Robin nano v 1.2 zit, niet helemaal correct werkt. Zelf wil ik deze printer uiteindelijk laten werken met de Klipper firmware, maar een goed werkende Marlin voor deze 3D printer lijkt me erg fijn om hem goed te kunnen gebruiken. Haar uitleg om Marlin te configureren is behoorlijk gedetailleerd en ze deelt ook de door haar gemaakte bestanden.

The Bad

De opbouw instructies van de Sapphire Plus vallen wel tegen. Aurora vertelde ook niet dat sommige dingen beter in een andere volgorde gedaan kunnen worden. Met sommige onderdelen moet je echt goed kijken of ze moeten waar je denkt, of juist aan de andere kant. Zo kwam bij ons een stroomdraad klem te zitten onder een opstaand deel. Dit merk je pas bij de laatste stap. Om dit te verhelpen moet alleen wel de hele printer weer uit elkaar gehaald worden.

The Beauty


Als hij dan eenmaal staat, dan staat er wel een indrukwekkende 3Dprinter!


Door de kubus constructie neemt hij vrij weinig ruimte in voor het printvolume (300x300x330mm) en hij is zo robuust dat er indrukwekkend printsnelheden mee te behalen zijn.

Two Trees heeft inmiddels zijn 3D printers hernoemd. De Sapphire Plus heet nu SP-5 en is in prijs bijna verdubbeld. Of hij ook is vernieuwd/verbeterd is mij nog niet bekend.

Conclusie

Al met al denk ik dat dit zelfs met de hogere prijs, een goede printer is voor deze prijs. Lineaire rails op de X, Y en Z-assen, CoreXY en een erg robuuste machine. Het is zeker geen 3D printer die geschikt is voor beginners. De 3D printer in elkaar zetten lukte ook mij niet vlekkeloos in 1 keer. Ook slicer profielen zijn niet zo makkelijk te vinden zoals bij de populairdere 3D printers. Ook is dit nog steeds een 3D printer waaraan geknutseld kan worden. De draden naar de hot end zitten in een kabelsok, maar deze en die van de 3D touch sensor kunnen veel netter met een sleepketting. Ook heeft deze 3D printer geen spanners op de belts, met de lengte die die hebben is dit wel nodig.