Na (veel te) lang nadenken heb ik afgelopen woensdag een Two Trees Sapphire plus 3D printer gekocht. De voorlopers van deze 3D printer, de Sapphire S en de Sapphire pro vond ik ook al erg interessant, maar het duurde tot de Sapphire plus voordat ik eindelijk besloot hem te kopen. Bij de officiële Two Trees official store op AliExpress |( Dit is de echte winkel van Two Trees), verzonden uit Duitsland.

Dit is een project dat wel enige tijd gaat duren en waarover wel enkele blogs zullen komen. Dit project is niet gesponsord. De 3D printer heb ik zelf betaald en dit wordt dan ook een objectief verslag.


Waarom deze printer?

De Sapphire plus 3D printer heeft een aantal kenmerken die hem echt apart zetten van andere 3D printers. Het is een Core XY 3D printer wat zeer snelle bewegingen mogelijk maakt. Hij heeft op alle drie de assen (X, Y en de Z-as) lineaire geleiders wat zorgt voor weinig speling op de assen. 32 bit elektronica (MKS Robin nano), een aanraakscherm, een groot printvolume (300x300x350 mm), 2 Z assen en een zeer solide frame. Geen enkele andere 3D printer biedt dit alles EN is toch nog goed betaalbaar. (Net onder de € 350,- op Aliexpress, verzonden uit een Europees pakhuis).


Wat verwacht ik te ontvangen?

Ik heb uiteraard veel reviews van deze 3D printer gekeken en ook wat vragen gesteld in de Two Trees Facebook groep.


Negatief

Er zijn mensen die de verkeerde lengte draadstang (leadscrew) kregen. Een meer of minder gebogen printbed. Uiteraard ga ik er vanuit dat de bedrading van deze 3D printer niet voldoet ann de Europese normen. In Van diezelfde mensen lees ik dat Two Trees de de juiste lengte draadstang en een vlakker printbed nastuurde. Draadeinden en een krimptang heb ik. Dit zijn, naar mijn idee, allemaal dingen die makkelijk op te lossen zijn als ze zich voordoen.


Positief

Iedereen is het er over eens dat deze 3D printer een enorm stevige constructie heeft. De verdere onderdelen zijn ook goed. In het gunstige geval is het dus een erg goede 3D printer voor deze prijs en mocht er iets niet in orde zijn, dan is dit op te lossen.


Zoals hierboven al gezegd is er een Facebook groep voor eigenaren van Two Trees producten waar snel wordt gereageerd op vragen. Veel eigenaren van deze 3D printer zijn daar erg enthousiast en helpen graag anderen. Het aantal mensen dat zei dat zei verkeerde of onbruikbare onderdelen gekregen te hebben was erg laag en dit werd netjes opgelost door Two Trees. Ik verwacht dus een bruikbare 3D printer te krijgen, die met wat aanpassingen beter en veiliger te maken is.


Wat ben ik van plan met deze 3D printer?

De Sapphire plus lijkt me een ideale 3D printer om de Klipper firmware te proberen. Wat ik tot nu toe weet van Klipper heeft me wel overtuigd dat dit een grote stap voorwaarts is om snel en met hoge kwaliteit te kunnen 3D printen.