Inleiding

Cura is de slicer gemaakt door het Nederlandse bedrijf Ultimaker. Een slicer is het programma dat 3D modellen opdeelt in plakjes (slices) en hierop een pad berekent voor een 3D printer waar juist we of geen filament neer te leggen. Er zijn meerdere (gratis) slicers zoals: Cura, Prusaslicer, Superslicer, IdeaMaker en Repetier. Cura is op dit moment de bekendste en meest gebruikte slicer voor 3D printers. Dit omdat Cura erg actief wordt ontwikkeld en er veel bronnen zijn mocht je ergens tegenaan open. In dit blog artikel ga ik in op de verbeteringen in de nieuwe versie van Cura, Cura 5 en geef ik bronnen voor mensen die met Cura willen gaan werken, of dit al doen, maar er meer mee willen leren te doen.

Verbeteringen

Cura was al een erg populaire slicer, maar de mensen bij Ultimaker hebben een paar grote verbeteringen bedacht voor de nieuwste versie. Cura 5.

Arachne

Arachne is de naam van de ‘engine’ die Cura 5 gebruikt. De engine is dat deel van het programma dat de daadwerkelijke berekeningen uitvoert. Zoals een motor in een auto. Je ziet hem niet, maar hij doet een groot gedeelte van het werk.

Het nieuwe van Arachne is dat dit de lijndikte van het neergelegde filament kan aanpassen. Het door Ultmaker zelf gegeven voorbeeld is dat van een 4,4mm brede lijn printen met een 1mm nozzle. De vorige versies van Cura maakten daar 4 lijnen van 1mm breed van en lieten in het midden een 0,4mm brede opening. Arachne past de lijndikte aan en print 4 lijnen van 1,1mm die de hele lijn volledig opvullen. Ook het omgekeerde kan Arachne beter. Kleine details die met een 0.4mm nozzle gewoon niet geprint werden, kunnen nu wel geprint worden.

0.4mm of 0.6mm nozzle?

Dat je door de Aachne engine details kunt printen die met dezelfde nozzle eerst niet mogelijk waren, leidde er toe dat Thomas Sanlanderer, zei dat dit het einde is voor de 0.4mm nozzles als standaard. 0.6mm is volgens hem nu een veel betere keuze. Je kunt dezelfde fijne details printen wanneer nodig, maar je kunt ook veel sneller printen wanneer je geen fijne details hebt.

Chuck Hellebuyck (Chep) reageerde hierop door een YouTube video uit te brengen en te vertellen dat hij het voor elkaar heeft gekregen om met een 0.4mm nozzle nu sneller te printen dan met een oudere Cura versie mogelijk was met een 0.6mm nozzle. Hij denkt dat 0.4mm nozzles nu met Cura 5 nog steeds de beste optie zijn. Je kunt er nu fijne details mee printen waarvoor je eerst een 0.3 of 0.2mm nozzle nodig had en je kunt er sneller mee printen dan dat je met oudere Cura versies kon met een 0.6mm nozzle! Het enige dat je nodig hebt zijn nieuwe geoptimaliseerde printprofielen.

Lightning infill

Lightning infill is de tweede grote nieuwe toevoeging in Cura 5. Lightning infill zorgt ervoor dat een model niet van de grond af aan infill nodig heeft om toch een mooie bovenkant te krijgen. Het doet dit door hoger in het model bliksemsnel infill op te gaan bouwen. Dit gaat op een manier die erg lijkt op de tree support waar Cura in het verleden ook al de eerste mee was. Lightning infill heeft geen regelmatig patroon zoals bijvoorbeeld lijnen of golven. Het lijkt meer op bliksemschichten. Omdat zo alleen infill wordt geplaatst waar die nodig is, scheelt dit dus tijd en filament!

Profielen

Een van de punten die mij altijd erg hebben aangesproken aan Cura is hoe overzichtelijk en hoe makkelijk Cura werkt met profielen. Zowel voor het materiaal waarmee je print als ook de printprofielen die je kunt gebruiken. Zo zijn er standaard profielen voor eSun’s PLA+, voor verschillende filamenten van Polymaker en kun je profielen voor eSun’s PETG (gratis) downloaden vanaf de Cura marketplace. Aan Polyterra profielen wordt nog gewerkt door Polymaker. Totdat deze er zijn is dit nog even zelf puzzelen.

Printprofielen voor Cura zijn niet op een centrale plaats te vinden. Voor elke 3D printer die standaard door Cura wordt ondersteund (en dat zijn er veel), zijn er verschillende profielen voor verschillende laaghoogtes. Toch kan het vaak nog iets sneller of iets mooier. Zo heeft Chep zijn profielen voor Cura 5 hier geplaatst. 

Bronnen

Over Ultimaker Cura is veel te vinden online. Het is ten slotte een van de, zo niet de, meestgebruikte slicer in de wereld. Hier een overzicht van een paar bronnen om er meer over te leren.

Als eerste moeten we toch Ultimaker zelf noemen. Al hebben zij ook webinairs en podcasts, het beste voor gebruikers van Cura is toch wel hun blog. Dit is te hier vinden.

Ultimaker heeft ook een eigen YouTube kanaal met video’s waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe Cura werkt. Deze zijn hier te vinden:.

Filament Friday, het YouTube kanaal van Chep is, wat mij betreft, een van de beste bronnen over Cura die er zijn. Het is Engelstalig maar hij legt alles rustig uit en laat ook op zijn computerscherm zien wat hij doet. Zijn YouTube kanaal is hier te vinden.

Conclusie

Op de vraag welke slicer het beste is, is geen antwoord te geven. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Dat kan komen door functies, of instellingen die voor die persoon handig zijn ingedeeld, of zelfs over de kleuren die de slicer gebruikt. Cura is mijn favoriete slicer omdat het een groot en goed team heeft dat werkt aan de ontwikkeling ervan en er veel video’s te vinden zijn met uitleg hoe iets te doen als je er net uitkomt. Prusaslicer maakt inmiddels ook gebruik van de Arachne engine en heeft ook lightning infill. Deze verbeteringen zijn Open source ontwikkeld en zullen vast door meer slicers worden overgenomen. Maar dat Cura 5 een verbetering is ten opzichte van de voorgangers. Dat is zeker.